کاربرد سازه فضاکار در ایران
در این مقاله قصد داریم به بررسی کاربرد سازه فضاکار بپردازیم. سازه فضاکار به عنوان یک پوشش در بسیاری از مکان ها کاربرد دارد. مخصوصا مکان های با وسعت بالا کاربرد فراوانی دارد.
برای اینکه کاملا با کاربرد سازه فضاکار آشنا شوید، باید بدانید مکان های زیر بهترین محل برای استفاده از سازه فضاکار می باشد:
- سالن های پایانه های مسافربری
- استادیوم های ورزشی
- سایه بان سردر ورودی
- سالن ها بزرگ(گلخانه ای، انبار، صنعتی و …)
- دکوراسیون داخلی نماسازی ساختمان
کاربرد سازه فضاکار در سالن های پایانه های مسافربری:
سایبان های ایستگاه های اتوبوس های شهری، ترمینال، فرودگاه و راه آهن را می توان با سازه فضایی پوشش داد.
امروزه فرودگاه ها، ایستگاه اتوبوس و ترمینال های زیادی در ایران از سازه فضایی استفاده می کنند.
سازه فضاکار در استادیوم های ورزشی
شاخص ترین کاربرد سازه فضاکار در استادیوم های ورزشی اعم از فوتبال، والیبال، استخر و … می باشد. پوشش سقف سالن های ورزشی در بسیاری از نقاط ایران از سازه فضایی می باشد.
کاربرد سازه فضایی در سالن های بزرگ
قطعا سالن های با وسعت زیاد و بزرگ، که نیاز به سازه خرپا دارند، از این رو بهترین پیشنهاد برای این سالن ها استفاده از سازه فضایی می باشد که قابل اطمینان ترین و مقاوم ترین نوع از سیستم خرپایی بوده است. امروزه سالن های اجتماعات، گلخانه ای، کنفرانس ها و همایش ها و نمایشگاهی زیادی از سازه فضایی استفاده می کنند.
دلایل شهرت ناگهانی سازه های فضاکار
امروزه کاربرد سازه فضاکار به شدت در حال افزایش است به صورتی که در هر گوشه و کنار ایران می توان نشانه ای از سازه فضایی دید. نکته ای که خیلی مهم است، دلایل شهرت ناگهانی سازه فضایی است. در ادامه قصد داریم 5 مورد از دلایل شهرت ناگهانی سازه های فضاکار سازه فضایی یا همان سازه فضاکار بپردازیم .
- 1.سازه های فضایی از قطعه های پیش ساخته استاندارد تشکیل می یابند که در صورت توليد انبوه ، قیمت این قطعات بسیار پایین می آید.
- یکی از مهم ترين خصوصيات سازه فضاکار، قابليت پوشش سطح های وسیع بدون ایجاد مانع و همچنين قابليت پوشانيدن دهانه های بسیار بلند است .
- سادگی و در عین حال زیبایی ظاهری این سازه ها توجه بسیاری از مهندسین معمار را به سوی خود جذب میکند.
- با پيشرفت تکنولوژی مهندسین و طراحان انواع جدیدی از اتصال های ارزان قیمت را اختراع کرده اند
- از آنجا که سازه های فضاکار از نظر استاتیکی نامنظم هستند بنابراین تحليل دستی آنها با استفاده از روش های دقیق کار بسیار دشواری است که امروزه این مشکل هموار شده است.
چلیک ها و گنبدهای سازه فضایی
چلیک ها و گنبدهای سازه فضایی، اگرچه بهره گیری از سیستم ضلع و گرهی (پیوندهای) یا واحدی پیش ساخته متداول است.
ولی باید توجه داشت که در اینجا تنوع در ابعاد اعضا ميتواند قابل ملاحظه باشد.
در ارتباط با شبکه بندی گنبدهای شبکه ای مهاربندی شده، در بسیاری از موارد با رعایت جنبه های عملی و اجرایی، بهرهگیری از نزدیکاترين چندوجهی مخاطی يا محيطی سطح مورد نظر، حایز اهمیت است.
چلیک ها و گنبدهای سازه فضایی در این حالات اغلب فرم شناسی سازهای، فرم یابی و فرم سازی بخشی از فرایند بهینه يابی در روند طراحی سازه فضاکار به شمار می روند.
در مواردی که سازه فضاکار شبکه ای تخت دو ايه به عنوان سازه کف طبقات ساختمان های چند طبقه با دهانه های متنوع به کار گرفته می شود یا سازه فضاکار به عنوان پایه های برج گونه یا دیوارهای فضاکار برای تكيهگاه سازه های فضاکار به کار برده می شوند، به طور معمول انتخاب موقعيت و فرم و ابعاد هندسی سازه فضایی پایه باید به نحوی در هماهنگی با سازه فضاکار سقف باشد تا موقعيت گره های مشترک همساز گردند.
در مورد بسیاری از گنبدها و چليكاها در صورت وجود فضای کافی می توان قوسی چلیک و همچنين گنبد فضاکار را به طور مستقیم و بدون واسطه پایه یا دیواره بر شالوده استوار ساخت. در ادامه به بحث کاربرد سازه فضاکار در دنیای مدرن می پردازیم.
کاربرد سازه فضاکار در دنیای مدرن
با توجه به شهرت روز افزون سازه فضایی، همین امر باعث شده که به شهرهای بزرگ و مدرن راه پیدا کند. امروزه از سازه فضاکار در شهرهای پیشرفته به علت زیبایی این سازه و استحکام آن، استفاده زیادی می شود. ایران نیز از این مسئله عقب نمانده است.
به صورتی که در ایران، بیشتر سایه بان و سردر ورودی اداره ها، سازمان ها، مجتمع های مسکونی، مجتمع های آموزشی و … از سازه فضایی استفاده کرده اند.
حتی سقف پارکینگ ها و ساختمان ها، برج ها و ساختمان های مسکونی نیز از سازه فضاکار می باشد.