انواع سازه فضاکار

در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع سازه فضاکار بپردازیم. دسته بندی های مختلفی برای این مسئله وجود دارد. از جمله دسته بندی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. شبکه های دولایه
  2. شبکه های سه لایه
  3. شبکه های دو لایه
  4. سازه های چلیکی
  5. سازه های ماهواره ایی
  6. سازه های گنبدی
  7. سازه های بادشو
  8. سازه های تاشو
  9. سازه های پل های فضاکار

انواع-سازه-فضاکار

بررسی  نقد انواع سازه فضاکار

در بخش قبل با مدل های مختلف و انواع سازه فضاکار آشنا شدیم. در ادامه سعی می کنیم تعریف مختصری از هر کدام از سازه فضایی ها داشته باشیم. تا بیشتر با مفهوم سازه فضایی و سازه فضاکار آشنا شوید.

تعریف هر یک از انواع سازه فضاکار

شبکه های دو لایه ای:

اولین موردی که باید برای شما شرح دهیم شبکه های دولایه ای می باشد. این مدل یکی از اساسی ترین و متداول ترین و مهم ترین انواع سازه فضاکار می باشد که کاربرد مخصوص خود را دارد. همانطور که از نام این سازه ها پیداست، این مدل از سازه فضایی از دو صفحه که با یکدیگر موازی هستند و توسط عناصر میانی بهم متصل شده اند تشکیل می شود. ارتفاع دو لایه نیز بستگی به عوامل مختلف و متعددی دارد.

شبکه های سه لایه

دومین مدل از انواع سازه فضاکار شبکه های سه لایه می باشند. این مدل همانطور که از نامش پیداست از سه صفحه تشکیل شده است. دوصفحه پایین و بالا می باشد و یک صفحه میانی. در شبکه های سه لایه هر یک از صفحات بالا و پایین توسط اعضای مختلف میانی به صفحه میانی وصل شده اند. کاربرد این لایه نیز مختلف است و بیشتر در مواردی کاربرد دارد که سازه از دهانه خیلی بزرگ باشد.

سازه های تاشو

یکی دیگر از انواع سازه فضاکار سازه های تاشو است. این سازه مثل چتر قابلیت جمع شدن و منتقل شدن دارد و کابرد گسترده ای نیز دارد. بیشتر کاربرد آن در مکان و محل هایی است که به علت سختی و وجود محدودیت های فراوان، امکان ساخت سازه میسر نیست. سازه های تاشو در مناطق زلزله زده نیز کاربرد فراوانی دارد. همچنین در سیرک ها و نمایشگاه ها نیز از این سازه استفاده می کنند.

سازه های چلیکی

مدل دیگر از انواع سازه فضاکار، سازه های چلیکی می باشد. اگر شبکه و مدلی در یک جهت دارای انحناء باشد به آن سازه های چلیکی می گوییم. این مدل هم کاربرد مختلفی دارد و عمدتا برای پوشش سطوح مستطیلی شکل مورد استفاده قرار می گیرند.

سازه های گنبدی

در این بخش به توضیح سازه های گنبدی شکل می پردازیم. زمانی سازه گنبدی نامیده می شود که شبکه در دو جهت دارای انحناء باشد. در ساخت گنبدها سعی بر آن است که اعضا دارای یک اندازه باشد اما به هر حال تعداد انواع اعضا زیاد خواهد بود. برای ایجاد ساختار گنبدی کافی است یک شبکه را (به هر شکل دلخواه) روی یک کره تصویر نمود.

سازه فضایی گنبدی

سازه های بادشو

سازه های بادشو را حتما دیده اید. یکی از انواع سازه فضاکار، سازه های بادشو است که از موادی نظیر پلاستیک ساخته می شود. در مواقعی که قصد استفاده داریم به وسیله پمپ باد می شوند.

سازه های ماهواره ایی

سازه های ماهواره ای نوع دیگری از سازه ها هستند که به حالت خرپاهای فضایی در ارتفاع های بلند درست می شوند. این مدل از سازه ها بیشتر در برج های مخابرات کاربرد دارد. همچنین در سازه های ماهواره ای و انتقال نیرو نیز از سازه ماهواره ای استفاده می شود.

سازه های پل های فضاکار

نوع دیگر از سازه فضایی مدل سازه های پل های فضاکار می باشد که از خرپاهای به اسم خرپای مرکب فضایی درست می شوند. این نوع پل ها کاربرد و فواید خاص خود را دارند. بیشتر در دهانه های بزرگ کاربرد دارند. البته در بحث دهانه های بزرگ از پل های کابلی نیز استفاده می شود.

مشخص است که هر کدام از سازه های فوق مزایا و  قیمت مخصوص خود را دارد که در مقاله قیمت سازه فضایی به آنها اشاره شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *